esp
Menu

Pilar Vicente

“CADA PEU ÉS ÚNIC I CAL PERSONALITZAR LES SOLUCIONS”

Pilar Vicente porta més de 30 anys cuidant els peus i la manera de caminar de centenars de pacients, tant esportistes d’elit com persones que porten una vida activa. Màster en Podologia esportiva, ha treballat també durant set anys (2008-2015) com a podòloga del primer equip del F.C. Barcelona. En la següent entrevista coneixereu més coses d’ella i del seu mètode de treball i sabreu com treballa en la seva consulta per tal d’ajudar persones amb problemes en els peus o en la marxa.

La gran característica de l'ésser humà és que és un animal bípede. Des que ens vam alliberar de les extremitats anteriors i ens vam alçar sobre el terra, el nostre sistema de locomoció va passar a fonamentar-se en els peus i va propiciar una altra realitat biomecànica per al conjunt del cos humà: tot el seu pes va començar a descansar sobre els peus, els quals, a banda de responsabilitzar-se de l'equilibri del cos, també van començar a patir la càrrega que genera el nostre propi moviment...

És evident que parem poca atenció als peus, o bé només hi parem atenció quan ens fan mal...

És natural que això passi, tampoc renyarem ningú ;) Però és ben cert que hauríem de prestar-los més atenció. A la meva consulta arriben molts casos que, amb una mica de prevenció, no s'haurien complicat tant.

Els peus són, probablement, una de les parts més complexes del nostre cos. En ells hi trobem fins a 26 ossos, els quals tenen 33 articulacions que els faciliten la mobilitat i el bon funcionament. A més, aquests ossos ajuden un conjunt de prop de 100 músculs, tendons i lligaments que uneixen el peu amb les extremitats inferiors i ens faciliten la marxa. No hi ha res semblant en tot el cos humà.

A més, són una de les parts més protegides del nostre cos...

Des de fa poc, perquè si ho comparem amb els mil·lennis en què hem caminat descalços... No hem d’oblidar que el calçat es va inventar per protegir els peus, però en ocasions es produeix l'efecte contrari, sobretot amb el calçat femení, el qual no té en compte l’anatomia del peu i acaba alterant-ne la funció. Tot el nostre cos està interconnectat, i si caminem o correm malament, els nostres genolls, els nostres malucs o la nostra columna acabaran afectats.

Manos tomando medidas

Per aquesta raó és important estudiar la marxa, especialment en el cas dels professionals de l'esport i els esportistes habituals, però també per a totes aquelles persones que portem una vida activa...

Si sabem com caminem, i sovint ho fem de forma incorrecta, podem corregir-ho i ajudar a estar més sans. Això es pot aplicar a tothom. El diagnòstic i la prevenció, com en totes les especialitats que tracten temes de salut, segueixen sent bàsics.

Què ofereix la consulta de pilar vicente?

En l’àmbit de la biomecànica, tractem pacients amb problemes de marxa, és a dir, amb dificultats a l'hora de caminar o córrer. En l’àrea de quiropòdia, tractem tots els problemes de les parts toves del peu.

I es poden curar...

El 99 % dels casos. En el cas d’un runner, per exemple, li fem unes plantilles personalitzades perquè comenci a recolzar bé el peu. Aleshores, el seu cos comença a equilibrar-se i el dolor acaba desapareixent. El mateix passa amb la dona que, degut a un ús continuat de sabates de taló, ha alterat la manera de recolzar el peu. Tenim capacitat per tractar tots els casos i també disposem del coneixement per derivar o complementar els tractaments amb especialistes del camp de la medicina esportiva, la fisioteràpia o la osteopatia, amb els quals acabem formant equips multidisciplinaris.

Manos tomando medidas

Què aporta el fet de ser especialista en podologia esportiva?

L'exigència de l'esport d’elit fa que cada vegada hi hagi més professionals millor preparats, i és en aquest context on apareix l'especialitat de podologia esportiva. Amb els anys, la formació d’especialistes ha avançat molt. Els avenços tecnològics hi han contribuït, i això redunda en benefici de la resta de persones que es mouen i necessiten córrer i caminar correctament.

Has treballat com a podòloga del primer equip del F.C. Barcelona durant set temporades, les més exitoses de la història del club: això és podologia esportiva en la seva màxima expressió...

L'exigència va ser màxima i això va fer que tots els que estàvem involucrats aleshores en el vestuari donéssim el millor de nosaltres. Va ser una època molt bonica en la meva vida professional, i molt enriquidora. Vaig fer molt bones amistats en l'equip del F.C. Barcelona. Cuidar alguns dels peus més “valuosos” del món –i ho dic jo, que penso que tots els peus són igual de valuosos, o almenys els cuido amb la mateixa cura i dedicació– és una gran responsabilitat. Se n'aprèn molt, ja que la pressió és diària i els resultats han de ser precisos i immediats. Contínuament estàs posant a prova tot el que saps.

Manos tomando medidas

Aquest mateix nivell d’exigència s’aplica en la teva consulta de podologia esportiva...

És clar. No entenc el treball professional sense exigència. Ja sigui amb els peus dels jugadors del F.C. Barcelona com amb els de qualsevol altre pacient, la dedicació i l'esforç són bàsics. També ho és la personalització del tractament i la proximitat que ha de tenir tot professional que es dediqui a temes de salut.

Com entén el tracte amb el pacient?

Crec que el tracte amb el pacient és la clau de la feina d'una podòloga, la resta són coneixements i experiència. Escoltar els pacients i saber entendre bé el problema que tenen és fonamental. Realitzar després una bona exploració i una anàlisi encertada ens ajuda a tenir el diagnòstic complet. Seguidament, amb aquesta base es pot aplicar el tractament. Podria semblar que tots els peus són iguals, però no és així. Com que cada persona és diferent, és molt important, i probablement definitori, personalitzar les solucions.

M'he fixat en com fas les plantilles i sembles una artesana...

La tecnologia és important i ens ajuda molt, però els tractaments no es poden estandarditzar. És bàsic personalitzar en funció de cada pacient, ja que cada peu és únic, cada marxa és única i necessita una cura diferent. Hi ha una dita molt repetida: “com més tecnologia, menys pacient”, i això és francament dolent. Cal trobar l'equilibri. La tecnologia ha d'ajudar, però no substituir el contacte humà, el qual és bàsic. El fet de no estandarditzar les solucions és el que et fa pensar en una artesana... Els peus, encara que tinguin els mateixos ossos, músculs o lligaments, no són exactament iguals i, per aquesta raó, les plantilles que dissenyem són exclusives del peu del pacient. Les provem, les rectifiquem, les adaptem als moviments del peu i a les seves característiques més personals. Tot això en presència del pacient per poder adaptar perfectament la plantilla a allò que el peu li demana. Has de fer-ho així, ja que l'experiència m’ha ensenyat que pel camí es perd una informació molt valuosa.

Com hem de tractar els nostres peus?

Quan es tracta de salut, la prevenció t'evita problemes futurs, sobretot en edats primerenques. S’hauria d’anar al podòleg com a mínim una vegada l'any per comprovar que els nostres peus estan sans. Igual que anem al dentista.

En la nostra consulta valorem lesions i solucionem molts problemes, però també assessorem persones que vulguin començar a fer esport, o que fan esport amb assiduïtat, sobre com funciona el seu aparell locomotor i la millor manera de tenir-lo sempre a favor. Per exemple, hi ha molta gent jove que no corre bé i que no se n’adona, però en un futur tindrà alguna lesió per no haver tractat algun aspecte de la seva marxa que és incorrecte. La cosa bona és que, després de sotmetre’s al nostre estudi, els pacients surten de la consulta sabent com estan i què han de fer per al seu propi benefici. 

::frescota::